Bógyógyászati vizsgálat
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Poszt-Covid a WHO megfogalmazásában

A WHO 2021-ben kiadott egy dokumentumot, amely felvázolja a hosszútávú COVID betegség formális meghatározását, amelyet poszt-COVID-nak, vagyis COVID-19 betegség utáni állapotnak neveznek.

A poszt-COVID-nak számos tünete lehet, és összefüggésbe hozható a stroke és a szívroham megnövekedett kockázatával. A poszt-COVID kockázat csökkentésének legjobb módja, ha megelőző lépéseket teszünk a koronavírus fertőzés elkerülése érdekében. A védőoltások és a megelőzést szolgáló intézkedések, mint például az maszk hordása és a fizikai távolságtartás fontos részét képezik a vírusfertőzés kockázatának csökkentésében.

  1. október 6-án az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette a poszt-COVID első hivatalos meghatározását. Bár a legtöbb ember heteken belül felépül a COVID-19 betegségből, néhányan a betegség kialakulása után több hétig vagy hónapig elhúzódó tüneteket tapasztalnak. A kiadott dokumentum „COVID-19 utáni állapotként” hivatkozik rá, amely olyan személyeknél fordulhat elő, akiknek a kórtörténetében valószínűsített vagy megerősített SARS-CoV-2 fertőzés szerepel. Jellemzője, hogy általában 3 hónappal a COVID-19 betegség megjelenésétől számítva, a tünetek legalább 2 hónapig tartanak, és nem magyarázhatók más diagnózissal. A definíció kimondja, hogy gyakori tünetek közé tartozhat a fáradtság, a kognitív diszfunkció, légszomj, ritkábban, mint pl. köhögés, menstruációs problémák, csökkent terhelhetőség, alvászavar, emésztőrendszeri problémák (hasmenés, székrekedés, reflux), mellkasi fájdalom, izom fájdalom. Ezek a tünetek a betegségből való kezdeti felépülés vagy a betegség lefolyása után jelentkezhetnek.

A dokumentum kimondja, hogy a gyermekek esetében külön meghatározásra lehet szükség. A definíció változhat az új kutatások eredményei függvényében, mivel a COVID-19 betegség következményeivel kapcsolatos ismeretek folyamatosan bővülnek.

 

Joseph A. Roche, PhD, a Wayne Állami Egyetem fizikoterápiás programjának docense és az Amerikai Fiziológiai Társaság tagja, aki kutatásokat végzett a hosszú távú COVID hatásaival kapcsolatban, azt mondja, hogy a hosszú COVID egy mialgiás encephalomyelitis-nek nevezett állapothoz hasonlíthat. Ezt az állapotot krónikus fáradtság szindrómának (ME/CFS) is nevezik, amely más vírusos megbetegedések után is érinthet egyes embereket. Azonban a COVID-19 betegség utáni állapot aggasztóbb lehet az ME/CFS-nél, mivel nemcsak fizikai és szellemi fáradtságról van szó, hanem tartós és visszatérő problémákról is, amelyek a tüdőt, a szívet, az ereket és más szerveket is érinthetnek.

Jelenleg nem tudják biztosan megjósolni, hogy ez az állapot meddig tarthat, Roche és csapata által összegyűjtött adatok azt mutatják, hogy vannak emberek, akiknek több éves követés után is elhúzódó tüneteik voltak. Felvetette, hogy egyes betegek talán soha nem gyógyulnak meg teljesen. Elmondása szerint a poszt-COVID elkerülésének legjobb módja a megelőzés. Roche szerint a legfontosabbak közé tartozik az oktatás, ami rávilágít az állapot súlyosságára, a védőoltás, a megelőző intézkedések betartása és az önizoláció betegség esetén.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

World Health Organization. A clinical case definition of post COVID-19 condition by a Delphi consensus. 6 October 2021. WHO/2019-nCoV/Post_COVID-19_condition/Clinical_case_definition/2021.1

Publications & News | American Physiological Society.

Centers for Disease Control and Prevention. PostCovid Cinditions. Sept16,2021.