Bógyógyászati vizsgálat
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Neurológiai vizsgálatok

A neurológiai vizsgálat az izomerőt, a reflexeket és a koordinációt vizsgálja.

Az idegrendszer nagyon összetett, és a test számos részét irányítja. Az idegrendszer az agyból, a gerincvelőből, az agyból származó 12 idegből és a gerincvelőből származó idegekből áll.

Mentális állapot
A mentális állapot a páciens tudatosságának szintjét és a környezettel való interakcióját foglalja magában.A pácienssel való beszélgetés sorána személy-, hely- és időtudatának megállapításával értékelik, ill. felkérhetik a beteget feladatok elvégzésére is, pl.: objektumok megnevezésére, meghatározott alakzatok rajzolására.

Motoros funkció és egyensúly
Tesztelhető az eszközök, tárgyak egyensúlyban tartásával álló- és különféle testhelyzetekben. Flamingó pozícióval, amikor a vizsgált személy egyik lábát hátra hajlítva felhúzza, kezével lábfejét megtartja.

Érzékszervi vizsgálat
E vizsgálat során különböző eszközöket használnak, mint tompa tűk, hangvillák, átitatott törlőkendők vagy egyéb tárgyak. A vizsgáló személymegérinti a beteg lábát, karját vagy más testrészeit, és megkérheti, hogy azonosítsa az érzést (például meleg vagy hideg, éles vagy tompa).

Reflexvizsgálat
A reflexeket általában reflex kalapáccsal vizsgálják a test különböző pontjain. A reflex egy automatikus válasz a stimulációra.

Az agy idegeinek értékelése
Az agynak 12 fő idege van.

I agyideg (szaglóideg)
A pácienst megkérik, hogy csukott szemmel azonosítson különböző szagokat.

II agyideg (látóideg)
Többek között pl.: visus tábla olvasása.

III agyideg (oculomotor)
Ez az ideg felelős a pupilla méretéért és a szem bizonyos mozgásaiért. Lámpával vizsgálják a pupillát, és a szemmozgást azáltal, hogy a beteg szemével követi a fényt különböző irányokban.

  1. agyideg (trochleáris ideg)
    Ez az ideg segíti a szem mozgását.
  2. agyideg (trigeminus ideg)
    Ez az ideg számos funkciót tesz lehetővé, beleértve az arc, a száj belsejében történő érzékelést és a rágásban érintett izmok mozgatását. A vizsgáló orvos megérintheti az arcát különböző területeken, és megfigyelheti pácienst harapását.
  3. agyideg (abducens ideg)
    Ez az ideg segíti a szem mozgását. A pácienst megkérhetik, hogy kövesse a fényt vagy az ujját a szem mozgatásához.

VII. agyideg (arcideg)
Ez az ideg különféle funkciókért felelős, beleértve az arcizmok mozgását és az ízlelést. A pácienst megkérhetik, hogy azonosítson különböző ízeket (édes, savanyú, keserű), mosolyogjon, mozgassa az arcát vagy mutassa meg a fogait.

VIII. agyideg (akusztikus ideg)
Ez az ideg a hallóideg, működésének ellenőrzéséért hallásvizsgálatot végezhetnek.

  1. agyideg (glossopharyngealis ideg)
    Ez az ideg részt vesz az ízlelésben és a nyelésben. Megkérik a pácienst, hogy azonosítsa a nyelv hátsó részén található különböző ízeket, valamint tesztelhetik a garatreflexet.
  2. agyideg (vagus ideg)
    Ez az ideg elsősorban a nyelési képességért, a garatreflexért, az ízérzésért és a beszéd egy részéért felelős. A pácienst felkérhetik, hogy nyeljen, és egy eszköz segítségével öklendezést válthatnak ki.
  3. agyideg (kiegészítő ideg)
    Ez az ideg részt vesz a vállak és a nyak mozgásában. A pácienst megkérhetik, hogy enyhe ellenállás ellen fordítsa egyik oldalról a másikra a fejét, vagy vonja meg a vállát.

XII. agyideg (hipoglossális ideg)
A végső agyideg elsősorban a nyelv mozgásáért felelős. A beteget arra kérik, hogy nyújtsa ki a nyelvét és beszéljen.

Koordinációs vizsgálat
A pácienst megkérik, hogy járjon egy vonalban, érintse meg ujjait, a lábát vagy az orrát.

Vegetatív idegrendszer
Ez az a rendszer, amely szabályozza az olyan alapvető funkciókat, mint a légzés, a pulzusszám, a vérnyomás és a testhőmérséklet. A vizsgálat során ellenőrizik a páciens vérnyomását, pulzusát, miközben ül, áll és/vagy fekszik.

A neurológiai vizsgálat eredményeit és a páciens anamnézisét a differenciáldiagnózis néven ismert lehetőségek listájának meghatározására használják, amelyek segítenek meghatározni, hogy mely további diagnosztikai vizsgálatokra és eljárásokra van szükség.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

National Institue of NeurologicalDisorders and Stroke. NeurologicalDiagnosticTests and ProceduresFactSheet. April 10, 2019. NIH Publication No. 19-NS-5380

National Library of Medicine. Medline Plus. Trusted Health Informationforyou.NeurologicalExam. NeurologicalExam: MedlinePlusMedical Test

Adams R, Mayhew IG. Neurologicdiseases. Vet ClinNorth Am EquinePract. 1985 Apr;1(1):209-34. doi: 10.1016/s0749-0739(17)30778-2. PMID: 3000543.

Vuillier F, Medeiros-DeBustos E, Moulin T. Explorationd'un deficit neurologique [Evaluation of neurologicaldeficits]. J Neuroradiol. 2004 Sep;31(4):252-61. French. doi: 10.1016/s0150-9861(04)97004-6. PMID: 15545937.

Fritz D, Musial MK. NeurologicalAssessment. Home HealthcNow. 2016 Jan;34(1):16-22. doi: 10.1097/NHH.0000000000000331. PMID: 26645839.

JohnsHopkinsMedicine. Health. Conditions and Diseases. NeurologicalExam. NeurologicalExam | JohnsHopkinsMedicine