Bógyógyászati vizsgálat
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Hiperurikémia (magas húgysavszint) veszélyei

A húgysav egyrészt a szervezet saját sejtjeiben, másrészt pedig a táplálkozás során elfogyasztott purinbázisok lebontása során keletkezik.A vér magas húgysav szintjét hiperurikémiának (hyperuricemia) nevezzük. A húgysavat általában a vesék távolítják el a szervezetből. Ha ez nem történik meg hatékonyan, a húgysav szint megemelkedik. Ennek oka lehet örökletes, vagy veseprobléma fennállása. A vesék működését befolyásolhatja a kontrollálatlan cukorbetegség, valamint magas vérnyomás, bizonyos gyógyszerek, például a vízhajtók vagy immunszuppresszánsok.

Bár a hiperurikémia nem betegség, de ha a húgysavszint tartósan magas, különböző betegségek alakulhatnak. Az érintettek körülbelül egyharmada tapasztal tüneteket.

Köszvény

A húgysav sói, vagyis az urát kristályok lerakódhatnaka szövetekben köszvény betegséget okozva. Általában az ízületekben vagy azok környékén fordul elő, és fájdalmas gyulladással jár. A köszvény oka lehet a nagy mennyiségű purin bevitel, a húgysav fokozott termelése vagy a húgysav kiválasztásának csökkenése. Ez utóbbi a köszvény leggyakoribb oka.

A köszvény tünetei az

  • erős fájdalom az ízületekben,
  • ízületi merevség,
  • bőrpír és duzzanat,
  • köszvényes csomók.

Hosszú ideje fennálló betegség eseténa húgysavkristályok kemény csomókat (tophusok) képezhetnek, melyek legtöbbször a bőr alatt, az ízületek körül és a fül felső részének ívébenkeletkeznek. A tophus súlyosbíthatja az ízületi fájdalmakat, és idővel károsíthatja az ízületeket vagy összenyomhatja az idegeket.

Vesekövek

A húgysavkristályok kövek felhalmozódását okozhatják a vesében. A kövek legtöbbször kis méretűek és a vizelettel távoznak, néha azonban elég nagyságuk miatt elzárják a húgyutak egyes részeit.

A vesekő tünetei a

  • fájdalom a hát alsó részén, a hasban vagy az ágyékban,
  • hányinger,
  • fokozott vizelési inger,
  • fájdalom vizelés közben,
  • vizelési nehézség,
  • vér a vizeletében,
  • bűzös vizelet,
  • gyakori húgyúti fertőzések.

Szív- és érrendszer

Még mindig nincs egyetértés, hogy a tünetmentes hiperurikémia független kockázati tényező-e a kardiovaszkuláris betegségekben.

Az emelkedettszérum húgysav szintet számos tanulmány összefüggésbe hozta a koszorúér betegséggel. Az ellentmondásos epidemiológiai leletek és a következetes bizonyítékok hiánya miatt azonban továbbra sem ismert, hogy az emelkedetthúgysav független, okozati kockázati tényező-e.

Kutatásokban egészséges, társbetegségektől mentes egyéneknél a tünetmentes hiperurikémia előre jelezte a szív érrendszeri események kockázatát.

Emellett nemrégiben egy tanulmány rávilágított a szérum húgysav szint fontosságára a szívelégtelenség kialakulásában és klinikai prognózisában, ahol az olyan gyógyszerek, amelyek a szívelégtelenség javulását eredményezik, húgysavszint csökkentő képességet mutattak be.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a hiperurikémiánakelőrejelző értéke van a hypertonia kialakulásában.

Továbbá a hiperurikémia jelenléte elősegítheti a koleszterin oxidációját, ami szerepet játszhat az érelmeszesedés (atherosclerosis) kialakulásában. Megjegyzendő, hogy az atherosclerotikusplakkok több húgysavat tartalmaznak, mint a normál artériák falai, ami arra utal, hogy az emelkedetthúgysav szint közvetlen szerepet játszhat az atherosclerosis folyamatában.

Végül az urátkristályok lerakódása az érfalon gyulladásos reakciót válthat ki, amely közvetlenül károsíthatja az ér falát, aktiválva és a véralvadási folyamatokat.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Petreski T, Ekart R, Hojs R, Bevc S. Hyperuricemia, theheart, and thekidneys - totreatornottotreat? RenFail. 2020 Nov;42(1):978-986. doi: 10.1080/0886022X.2020.1822185.

Ejaz AA, Nakagawa T, Kanbay M, Kuwabara M, Kumar A, GarciaArroyo FE, Roncal-Jimenez C, Sasai F, Kang DH, Jensen T, Hernando AA, Rodriguez-Iturbe B, Garcia G, Tolan DR, Sanchez-Lozada LG, Lanaspa MA, Johnson RJ. Hyperuricemia in KidneyDisease: A Major RiskFactorforCardiovascularEvents, VascularCalcification, and RenalDamage. SeminNephrol. 2020 Nov;40(6):574-585. doi: 10.1016/j.semnephrol.2020.12.004.

Wu, J., Lei, G., Wang, X., Tang, Y., Cheng, H., Jian, G., Wu, X., &Wang, N. (2017). Asymptomatichyperuricemia and coronaryarterydisease in elderlypatientswithoutcomorbidities. Oncotarget, 8(46), 80688–80699. https://doi.org/10.18632/oncotarget.21079

Borghi C, Palazzuoli A, Landolfo M, etal.. Hyperuricemia: a novel old disorder-relationship and potentialmechanisms in heartfailure. HeartFailRev. 2020;25(1):43–51.

Nieradko-Iwanicka B. What is therole of angiotensin receptor blockers in treatment of hyperuricemiacoexistingwitharterialhypertension? Reumatologia. 2018;56(2):106–110. 

Pascart T, RichetteP.. Investigationaldrugsforhyperuricemia, an update onrecentdevelopments. ExpertOpinInvestigDrugs. 2018;27(5):437–444.