Bógyógyászati vizsgálat
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Bőrgyógyászati vizsgálat
Bőrelváltozások Kiütések Anyajegyek Körömgomba Viszketés Bőrgyulladás (dermatitisz, ekcéma) Övsömör, ajakherpesz, szemölcs Felszínes gombás fertőzések
A bőr és a bőrfüggelékek betegségei
Rengeteg allergiás, fertőzéses vagy daganatos eredetű állapot tartozik a bőrgyógyászati betegségek közé, az ekcémától kezdve egészen a gombás bőrbetegségekig, vagy a jóindulatú anyajegyektől akár a bőrrákig. A bőrfüggelékek betegségei közül leggyakoribb a körömgomba, a hajhullás vagy éppen a fokozott szőrnövés.

Időnként sajnos az is előfordul, hogy a bőrgyógyászati tünetek csak a valódi problémák felszínét jelentik és valójában valamilyen belső szervben kezdődött a betegség.

Leggyakoribb vizsgálat: bőrmikroszkópos anyajegyvizsgálat

Az anyajegyek a bőrtakaró természetes részét képezik. A veleszületett anyajegyek ritkák, megjelenésük a fiatal felnőtt korig bármikor, de leggyakrabban a pubertás környékén várható. Az anyajegyek változatos színűek (világosabban vagy sötétebben pigmentáltak) és változatos alakúak (nem tapintható vagy szemölcsszerűen előemelkedő) és változatos méretűek lehetnek. Mivel az anyajegyek kis részéből melanoma alakulhat ki, feltétlen ajánlott az anyajegyek rendszeres bőrmikroszkópos szűrővizsgálata.
Leggyakoribb bőrbetegségek
Ekcéma, vagy atópiás bőrgyulladás

Az atópiás bőrgyulladás egy gyakori, öröklött hajlamon alapuló bőrbetegség, ami leggyakrabban csecsemő- vagy kisgyermekkorban kezdődik. Száraz bőr, bőrviszketés, hámló, vöröses bőrgyulladás, elhúzódó esetben a bőr megvastagodása és rugalmatlanná válása jellemzi. A betegeknél a későbbiekben az átlagosnál gyakrabban alakul ki valamilyen allergiás betegség (allergiás ekcéma, szénanátha, aszthma).

Alapsejtes bőrrák (basalioma)

A basalioma (bazalióma) a hám legalsó rétegéből eredő bőrrák. A basalioma többnyire a napfénynek kitett bőrterületeken keletkezik, ismételt napégések, krónikus napfénykárosodás hajlamosítanak kialakulására. A daganat eleinte általában apró, fénylő, tömött csomó a bőrön, amely nagyon lassan nő, néha olyan lassan, hogy fel sem tűnik az új növedék. A tünetek megjelenésekor mielőbb bőrgyógyászhoz kell fordulni!

Anyajegyek

A leggykoribb bőrgyógyászati problémák közé tartoznak az anyajegyek (naevusok), melyek a bőr festéktermelő sejtjeiből (melanociták) származó, általában sötét színű növedékek. Nagyszámú, egymástól eltérő küllemű festékes anyajegy, illetve nagy (felnőttkorra a 2 cm-es átmérőt meghaladó) veleszületett naevusok esetén mindenképp javasolt a bőrgyógyászati szűrővizsgálat. Új gyorsan növekvő festékes növedék illetve korábban meglévő anyajegy megváltozása esetén mihamarabb forduljon bőrgyógyászhoz!

Bőrkeményedések és tyúkszemek

A bőrkeményedés körülírt bőrterület szarurétegének az ismétlődő dörzsölés hatására történő, védő jellegű megvastagodása. A bőrkeményedések bárhol kialakulhatnak, de rendszerint a kéz, a láb, a könyök, vagy más testtáj ismétlődő nyomásnak kitett csontos kiemelkedése felett.

Bőrtályogok

A bőrtályogok bakteriális fertőzés okozta gennygyülemek. Tályogok általában akkor jönnek létre, ha egy kisebb bőrsérülés lehetővé teszi, hogy a bőrön normális esetben is jelenlévő baktériumok behatoljanak, és fertőzést hozzanak létre. A bőrtályog duzzadt, fájdalmas, érzékeny területként jelentkezik. A bőrtályogokkal a lehető leghamarabb bőrgyógyászhoz szükséges fordulni!

Dermatofibroma

A dermatofibromák apró, barnásvörös csomók, amelyek fibroblasztokból - a kötőszövetet benépesítő sejtekből - állnak.

Elszarusodó laphámrák (spinalioma)

Szintén gyakori bőrgyógyászati probléma a spinalioma, mely a hám középső rétegéből kiinduló bőrrák. A spinalioma a legtöbbször a napfénynek kitett területeken jelenik meg, de a bőrön, vagy a nyelv és a száj nyálkahártyáján bárhol előfordulhat. Az épnek tűnő bőrről éppúgy kiindulhat, mint az akár sok évvel korábban fénykárosodott bőrről. Amennyiben az itt leírt tüneteket tapasztalja, mielőbb keresse fel bőrgyógyász szakrendelésünket!

Bőr érdaganatok (angiomák)

Az angiomának nevezett bőrgyógyászati probléma rendellenes sűrűséggel elhelyezkedő vér- és nyirokerekből áll, általában a bőrben és a bőr alatt találhatók, és vörös, vagy bíborszínű elszíneződést okoznak.

Erythrasma

Az erythrasma a bőr felső rétegeinek a Corynebacterium minutissimum nevű baktérium által okozott fertőzése. Többnyire felnőtteket és cukorbetegeket érint; leggyakrabban a trópusokon fordul elő.
További gyakori bőrbetegségek
Allergiás ekcéma (allergiás kontakt dermatitisz)

A bőrrel érintkező anyagok által kiváltott, túlérzékenységi (allergiás) reakción alapuló bőrgyulladás. Az allergiás reakció kialakulásához szükséges, hogy a szervezet korábban már találkozzon az adott anyaggal, és vele szemben túlérzékenységi reakciót alakítson ki. A tünetek erősen viszkető, vörös, gyulladt bőr képében jelentkeznek, apró hólyagocskákkal. Ezek megnyílása után a gyulladt bőrterület nedvezik. Az elhúzódóbb formákban a hólyagos reakció hiányozhat, hámló, viszkető, vörös bőrgyulladás, a bőr megvastagodása válik jellemzővé. Leggyakoribb kiváltó okai: fémek (nikkel), kozmetikumok illatanyagai (fragrance) és tartósítószerei (pl.benzoátok), higanytartalmú készítmények, jód, a természetes anyagok közül a kamilla, körömvirág. A kiváltó anyagok száma igen nagy, igen sokszor csak rátevéses bőrpróbával (epicutan bőrteszt) lehet azonosítani.

Irritatív ekcéma, irritatív kontakt dermatitisz

Szintén a bőrrel érintkező anyagok váltják ki, de nem allergiás reakció révén. Ilyenkor a bőrre kerülő anyag bőrizgató hatása okozza a tüneteket (pl. oldószerek, egyes tisztító és fertőtlenítő-szerek, szervetlen zsírok-olajok stb.). A tünetek hasonlítanak az allergiás ekcéma tüneteihez, de általában kevésbé élénkek, gyakori a krónikus forma. A két betegséget gyakran nehéz elkülöníteni, a legtöbb esetben csak rátevéses bőrpróbával (epicutan bőrteszt) lehetséges.

Rosszindulatú festékes bőrdaganat (melanoma malignum)

A basaliománál sokkal ritkább, de lényegesen rosszabb indulatú bőrdaganat. Keletkezhet korábban meglévő festékes anyajegy elfajulása révén (az esetek 30-35%-a), illetve újonnan, tünetmentes bőrön is (65-70%). Új gyorsan növekvő festékes növedék illetve korábban meglévő anyajegy megváltozása (növekedés, színváltozás, gyulladás, vérzés) esetén ezért mihamarabb forduljon bőrgyógyászhoz!

Jóindulatú bőrnövedékek

Fibropapillomák: leginkább a hajlatokban (nyak, hónalj, lágyék) megjelenő, lassan növekvő, bőrszínű vagy barnás kocsányos növedékek. Szakorvosi vizsgálat után, bőrgyógyászati módszerekkel biztonsággal eltávolíthatók.

Seborrhoeás keratosisok: főképp a törzsön lassan, lapszerint növekvő, barnás, száraz, egyenetlen felszínű növedékek. Rosszindulatú elfajulásuk nem szokott bekövetkezni, fontos azonban az egyéb festékes elváltozásoktól való elkülönítésük. Hirtelen nagy számban történő megjelenésük, bizonyos belgyógyászati betegségekre hívhatja fel a figyelmet. Egyébként kozmetikai problémát jelentenek, eltávolításuk bőrgyógyászati módszerekkel biztonságos, és jó kozmetikai eredményt adó.

Angiómák (naevi teleangiectatici): Főképp a törzsön megjelenő, a kor előrehaladtával szaporodó 1-5 mm átmérőjű, a bőrből kissé előemelkedő a pirostól a szederszínig terjedő színű jóindulatú bőrnövedékek, melyek csak kozmetikai problémát jelentenek. Eltávolításukra, ha kozmetikailag zavaróak, az elektrokauteres (égetéses) eljárás megfelelő.

Gennykeltő baktériumok okozta bőrbetegségek:

Impetigo contagiosa (ótvar): Főként a gyermekkorra jellemző, erősen fertőző, gyorsan terjedő, felszínes gennyes bőrgyulladás. Kórokozói a Streptococcus és Staphylococcus baktériumok. A bőrön, néha apró sérülés nyomán, gyakrabban látható sérülés nélkül gyorsan pörkösödő, terjedő sebek jelennek meg. A pörk, mely nem azonos az egészséges sebgyógyulás során keletkező varral, sárgás- vagy vörösesbarna színű törmelékes felrakódás a seben, mely tömve van baktériumokkal. Ritkábban gyorsan megnyíló gennyes hólyagok is láthatók. A kezelés legfontosabb eleme a pörk hathatós és teljes eltávolítása, a nyomában maradt hámhiány fertőtlenítése. Belső antibiotikus kezelésre csak ritkán van szükség.

Orbánc (erysipelas): A bőr alatti szövet nyirokrendszerének gennykeltők (főképp streptococcusok) okozta gyulladása, mely a bőrön éles szélű, élénkvörös, lapszerint gyorsan terjedő, duzzadt, meleg tapintatú beszűrődés formájában észlelhető. Rendszerint általános tünetek (hidegrázás, láz, rossz közérzet) kísérik. Ilyen tünetek esetén feltétlen forduljon orvoshoz, mert mielőbbi belső antibiotikus kezelés szükséges a gyorsan kialakuló szövődmények elkerülésére.

Szőrtüszőgyulladás (folliculitis): A szőrtüszők gennykeltő baktériumok (főképp staphylococcusok) okozta gyulladása, mely a szőrtüszőknek megfelelően vörös, gennyes tetejű csomócskák képében jelentkezik, elsősorban a piheszőrrel fedett, irritációnak-dörzsölésnek kitett (comb, fartáj) vagy szőrtelenített bőrterületeken. Általában helyi fertőtlenítő kezelésre jól gyógyul.

Bőrtályog (furunculus): Leggyakrabban a szőrtüsző-gyulladások mélyebbre terjedéséből, ritkábban más mélyebb gennyes bőrfolyamatból alakul ki a bőr alatti szövetek körülírt, igen fájdalmas gyulladása. A bőr alatt tömött, meleg, élénkvörös csomó tapintható, melynek a közepe felpuhul, benne genny szaporodik fel, mely spontán is a felszínre törhet. Az elváltozás lehet többszörös is. Kezelése kezdetben bőrgyógyászati, az előrehaladott esetekben azonban sebészi megnyitásra van szükség. Belső antibiotikus kezelésre az esetek többségében szükség van. Ilyen panaszokkal feltétlen forduljon orvoshoz, és semmiképp se próbálja az elváltozást otthon nyomogatni, kifakasztani!
Orvosok
 • Dr. Csanády Kinga
 • Dr. Fontos Judit
 • Dr. Forgács Balázs
Árak
 • Bőrgyógyászati vizsgálat:  26 500 Ft
 • Bőrgyógyászati kontroll vizsgálat:  20 000 Ft
 • Gyermek bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat:  26 500 Ft
 • Gyermek bőrgyógyászati kontroll vizsgálat :  20 000 Ft
 • Bőrnövedék eltávolítás – LIPRI krémes érzéstelenítés 10 db felett:  20 000 Ft
 • Bőrnövedék eltávolítás – LIPRI krémes érzéstelenítés 6-10 db:  15 000 Ft
 • Bőrnövedék eltávolítás – LIPRI krémes érzéstelenítés 1-5 db:  10 000 Ft
 • Bőrnövedék eltávolítás – Lidocainos érzéstelenítés 1-3 db:  10 000 Ft
 • Bőrnövedék eltávolítás – Lidocainos érzéstelenítés 4-6 db:  15 000 Ft
 • Cryo terápiás kezelés / fagyasztás 1-5 db képlet:  10 000 Ft
 • Cryo terápiás kezelés / fagyasztás 6-10 db képlet :  15 000 Ft
 • Atheroma megnyitás 1-3 db:  15 000 Ft
 • Vírusos szemölcs kezelés (vékonyítás, ecsetelés):  10 000 Ft
 • PunchBiopszia (körkéssel, varrat nélkül):  15 000 Ft
 • Szövettan:  10 000 Ft
 • Receptírás alkalmanként (rendszeresen használt gyógyszerkészítmény, ismert paciens esetén, vizsgálat nélkül):  5 000 Ft
Nézzen szét nálunk
Képgaléria
Hírek és újdonságok
Friss blog posztok
2024. Július 22.
Bevezetés a bőrbetegségekbe A bőrbetegségek széles körben érintik az embereket minden korosztályban. Ezek az állapotok nemcsak fizikai kellemetlenséget okozhatnak, hanem a pszichológiai h
2024. Július 19.
Mi az öröklődő fruktóz intolerancia? Az öröklődő fruktóz intolerancia (HFI) egy ritka, súlyos genetikai anyagcsere rendellenesség, amely esetén az egyén képtelen a fruktóz megfelelő
2024. Július 18.
Mi a fruktózintolerancia? A fruktózintolerancia olyan kóros állapot, amelyben az egyén nem képes megfelelően lebontani és felszívni a fruktózt. Ez egy egyszerű cukor, amely számos gyümö
Hétfő   
07:00 - 16:00
Kedd   
07:00 - 16:00
Szerda   
07:00 - 16:00
Csütörtök   
07:00 - 16:00
Péntek   
07:00 - 16:00
Szombat - Vasárnap   
Zárva
  
  +36 1 / 800 9333
  +36 30 / 633 0961
  1135 Budapest, Jász u. 33-35.