Bógyógyászati vizsgálat
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Psoriasis (pikkelysömör) diagnózisa, kezelése

Fizikális vizsgálat

A legtöbb esetben egyszerű fizikális vizsgálattal is képesek diagnosztizálni a betegséget. A pikkelysömör tünetei jellemzőek és könnyen megkülönböztethetők más olyan állapotoktól, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak.

Biopszia

Biopsziára kerül sor, ha tünetei nem egyértelműek, vagy ha orvosa meg akarja erősíteni a feltételezett diagnózist. A vizsgálattal megállapítható a pikkelysömör típusa is és kizárható más lehetséges rendellenesség vagy fertőzés.

Kezelési lehetőségek

A pikkelysömörre nincs gyógymód. A kezelések célja

  • a gyulladáscsökkentés,
  • a bőrsejtek növekedésének lassítása,
  • a plakkok eltávolítása.

Helyi kezelések

Helyi kezelések esetében közvetlenül a bőrre felvitt krémek segíthetnek az enyhe vagy közepesen súlyos pikkelysömör tüneteinek csökkentésében.

A pikkelysömör helyi kezelései a

  • helyi kortikoszteroidok,
  • helyi retinoidok,
  • D-vitamin analógok,
  • szalicil sav, mely keratolitikus szer, és a
  • hidratálók.

A helyileg alkalmazott szteroidok különböző kiszerelésekben, erősségekben és kombinációkban hatékony kezdeti terápiát jelentenek a tünetek gyors kontrollálására.

D3-vitamin-analógok pl. a kalcipotriol, első vonalbeli helyi szer a plakkos pikkelysömör és a közepesen súlyos fejbőr psoriasis kezelésére. Csökkenti a tüneteket a keratinociták proliferációjának (a bőr sejtek szaporodásának) és differenciálódásának modulálásával, valamint a T-limfociták aktivitásának gátlásával (gyulladás csökkentés). Több randomizált vizsgálat kimutatta, hogy hatékonysága nem rosszabb a legtöbb kortikoszteroidénál.

Szisztémás gyógyszerek

Közepesen súlyos vagy súlyos pikkelysömörben szenvedőknek és azoknak, akik nem reagáltak jól más típusú kezelésekre, szükség lehet szisztémás (gyógyszeres) kezelésre is, pl.:

  • ciklosporin,
  • metotrexát,
  • biológiai szerek,
  • orális retinoidok.

A ciklosporin csökkenti az immunrendszer reakcióját. Ez enyhítheti a pikkelysömör tüneteit, de azt is jelenti, hogy legyengül az immunrendszer, így könnyebben elkaphatók más betegségek. A lehetséges mellékhatások közé tartoznak a veseproblémák és a magas vérnyomás.

A metotrexát is elnyomja az immunrendszert. Hosszú távon súlyos mellékhatásokat okozhat, mint májkárosodás és a vörös- és fehérvérsejtek termelésének csökkenése.

Biológiai kezeléssel megakadályozzák az immunrendszer és a gyulladásos útvonalak közötti kölcsönhatásokat.

A retinoidok csökkentik a bőrsejtek termelését. A mellékhatások közé tartozik a hajhullás és a nyálkahártya kiszáradása. A kezelés abbahagyása esetén a tünetek visszatérnek.

Fényterápia

A kezeléshez ultraibolya (UV) vagy természetes napfényt használnak. A napfény elpusztítja a túl aktív fehérvérsejteket, amelyek megtámadják az egészséges bőrsejteket, és gyors sejtnövekedést okoznak. Mind az UVA, mind az UVB fény segíthet az enyhe vagy közepesen súlyos pikkelysömör tüneteinek csökkentésében.

A legtöbb közepesen súlyos vagy súlyos pikkelysömörben szenvedő ember számára előnyös a kezelések kombinációja. Vannak, akiknek egész életükben ugyanaz a kezelés hatásos a tünetek csökkentésére, míg másoknak időnként módosítaniuk kell a kezelést, ha bőrük már nem reagál az adott terápiára.

Étrend

A megfelelő táplálkozás segíthet a tünetek enyhítésében és a fellángolások csökkentésében.

Fontos a testsúlykontroll. Bár nem világos, hogy a testsúly hogyan hat össze a pikkelysömörrel, de felmérések szerint túlsúly esetén a fogyás csökkenti a tünetek erősségét.

Javasolt a telített zsiradékok bevitelének csökkentése (állati eredetű termékek pl. húsok, tejtermékek) és a telítettlen zsiradékok bevitelének növelése.

Vannak élelmiszerek, melyek triggerként viselkedhetnek, ezért érdemes kerülni őket, mint a

  • vörös húsok,
  • finomított cukrok,
  • erősen feldolgozott élelmiszerek,
  • tejtermékek.

Stresszkezelés

A stressz a pikkelysömör egyik kiváltó oka lehet. A stressz kezelésének és megküzdésének megtanulása segíthet csökkenteni a fellángolásokat és enyhíteni a tüneteket.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Bakshi H, Nagpal M, Singh M, Dhingra GA, Aggarwal G. Treatment of Psoriasis: A Comprehensive Review of Entire Therapies. Curr Drug Saf. 2020;15(2):82-104. doi: 10.2174/1574886315666200128095958. PMID: 31994468.

Armstrong AW, Read C. Pathophysiology, Clinical Presentation, and Treatment of Psoriasis: A Review. JAMA. 2020;323(19):1945–1960. doi:10.1001/jama.2020.4006

Kim WB, Jerome D, Yeung J. Diagnosis and management of psoriasis. Can Fam Physician. 2017 Apr;63(4):278-285. PMID: 28404701; PMCID: PMC5389757.

Langley RG, Krueger GG, Griffiths CE. Psoriasis: epidemiology, clinical features, and quality of life. Ann Rheum Dis. 2005 Mar;64 Suppl 2(Suppl 2):ii18-23; discussion ii24-5. doi: 10.1136/ard.2004.033217. PMID: 15708928; PMCID: PMC1766861.

National Psoriasis Fundation. About Psoriasis. Last updated on 6/2/22. Psoriasis: Causes, Triggers and Treatments: National Psoriasis Foundation