Bógyógyászati vizsgálat
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Neuralgia (idegzsába) típusai

Az idegzsába (idegfájdalom), más néven neuralgia egy vagy több perifériás vagy központi ideg irritációjának vagy sérülésének eredményeként fellépő fájdalom, mely jellemzően éles, szúró jellegű, és gyakran rohamokban jelentkezik. Az egyik leggyakrabban előforduló idegrendszeri panasz, mely a különböző idegek érintettségétől függően számos formában jelentkezhet.

Típusok

A neuralgia számos formában fordulhat elő, attól függően, hogy mely idegek érintettek.

Trigeminus neuralgia

A trigeminus neuralgia, más néven arcidegzsába, egy rendkívül fájdalmas állapot, melyet a trigeminus ideg - az arcot beidegző ötödik agyideg - sérülése vagy irritációja okoz. Ez az ideg felelős az arc és az állkapocs érzékeléséért, valamint néhány arcizom működéséért.

A trigeminus neuralgia legjellemzőbb tünete az erős, lüktető, villanás-szerű fájdalom az arc egyik felén. A fájdalmat gyakran a mindennapi tevékenységek, mint a beszéd, az evés, a mosolygás, az arc érintése, vagy akár a szél, váltják ki.

Az állapot kiváltó oka gyakran ismeretlen, bár néha az agyi artériák vagy a közeli daganatok nyomás alá helyezhetik a trigeminus ideget. Ezenkívül a sclerosis multiplex és más idegrendszeri betegségek is hozzájárulhatnak a trigeminus neuralgia kialakulásához.

Posztherpetikus neuralgia

Ez a fajta neuralgia a herpes zoster, más néven övsömör utáni szövődmény, amely égő, viszkető fájdalom formájában jelentkezik az érintett területen és hónapokig vagy akár évekig is eltarthat a kiütések meggyógyulása után.

Occipitalis neuralgia

Az occipitalis neuralgia egy viszonylag ritka típus, amelyet a nyakszirti idegek (occipitalis idegek) irritációja vagy sérülése okoz. Ezek az idegek a gerinc felső részétől (a nyaki gerincetől) indulnak, és a fejtetőig futnak, felelősek a fej hátuljának érzékeléséért. Ez a típus a fej hátuljának fájdalmát okozza, gyakran hirtelen "lövés"-szerű érzéssel, mely a homlokra, a szemgödörre vagy a felső nyakra is kisugározhat.

Glossopharyngealis neuralgia

A glossopharyngealis neuralgia egy viszonylag ritka állapot, amely a IX. (kilencedik) agyideg, azaz a glossopharyngealis ideg irritációja vagy sérülése miatt alakul ki. Ez az ideg számos funkcióért felelős, beleértve a torok, a mandulák, a középfül és a nyelv egy részének érzékelését.

A glossopharyngealis neuralgia tipikusan hirtelen, heves, villanás-szerű fájdalommal jár a torokban, a nyelvben, a fülben és a mandulákban. A fájdalmat gyakran nyelés, beszéd, köhögés, nevetés vagy evés válthatja ki.

Interkostális neuralgia

Az interkostális neuralgia olyan fájdalom, amely az interkostális idegek - azaz a bordák között futó idegek - irritációjából vagy sérüléséből ered. Az interkostális idegek fontos szerepet játszanak a mellkas falának érzékelésében.

Az interkostális neuralgia tünetei közé tartozik a heves, égő vagy szúró fájdalom a mellkas oldalán, ami gyakran övszerűen kisugárzik a mellkas előtti vagy hátulsó részére. A fájdalom gyakran rosszabbodik a mély légzés, a köhögés, a nevetés vagy a fizikai erőfeszítés során.

Cervicalgia (nyaki idegzsába)

Ez gyakran a nyaki gerinc sérüléséből vagy degenerációjából ered, például nyaki spondilózis (porckorong kopás) vagy porckorongsérv esetén. A nyaki idegzsába fájdalommal, gyengeséggel vagy zsibbadással jár a nyakban, a vállban, a karban vagy a kézben.

Ülőideg zsába (sciatica)

Az ülőideg zsába vagy sciatica az alsó hátban, a fenékben, a combban, a lábban vagy a lábfejben fellépő fájdalmat okoz, amelyet az ülőideg irritációja vagy nyomása okoz. Az ülőideg a legnagyobb ideg a testben, és az alsó hátból a fenékbe, majd a lábba fut. A sciatica gyakran a lumbalis gerinc csigolyák közötti lemez herniációjából (porckorongsérv) vagy a piriformis szindrómából ered.
A piriformis egy mély gluteális (fenék) izom, amely a medencecsonton kezdődik és a combcsont felső, külső részén végződik. Az izom neve a latin "piriformis"-ből származik, ami "körte alakú"-t jelent, az izom formájára utalva. A piriformis izom fontos szerepet játszik az alsó végtagok mozgatásában. Segíti a comb kifelé forgatását (lateralis rotáció), valamint a csípő és a comb emelését. Az ülőideg, amely az alsó hátból indul és a lábfejig fut, a piriformis izom alatt halad át, néha pedig közvetlenül az izmon keresztül.

Lábizom neuralgia

A lábban lévő idegzsába a láb idegeinek sérüléséből vagy irritációjából eredhet. A tibialis posterior neuralgia vagy a plantaris neuralgia például a láb belső vagy alsó részén fellépő fájdalommal jár. A láb neuralgia gyakran sérülés, túlterhelés vagy az idegek összenyomódása miatt alakul ki, például szűk cipő viselése esetén.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Cruccu, G. Gronseth, J. Alksne, C. Argoff, M. Brainin, K. Burchiel, T. Nurmikko, J. M. Zakrzewska. AAN-EFNS guidelines on trigeminal neuralgia management. Europen Journal of Neurology. 05 September 2008  https://doi.org/10.1111/j.1468-1331.2008.02185.x

Mark Obermann & Zaza Katsarava (2009) Update on trigeminal neuralgia, Expert Review of Neurotherapeutics, 9:3, 323-329, DOI: 10.1586/14737175.9.3.323

Giorgio Cruccu, Nanna B. Finnerup, Troels, Trigeminal neuralgia. New classification and diagnostic grading for practice and research. Neurology. Jul 2016, 87 (2) 220-228;
 DOI: 10.1212/WNL.0000000000002840

Prof Ralf Baron, Andreas Binder, Prof Gunnar Wasner. The Lancet Neurology. Neuropathic pain: diagnosis, pathophysiological mechanisms, and treatment. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(10)70143-5

Rice, Andrew S.C., Johnson, Robert W. Postherpetic Neuralgia New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMcp1403062

Shingles (Herpes Zoster). National Center for Immunization and Respiratory Diseases, Division of Viral Diseases. February 3, 2022

Deng, Y., Luo, L., Hu, Y. et al. Clinical practice guidelines for the management of neuropathic pain: a systematic review. BMC Anesthesiol 16, 12 (2015). https://doi.org/10.1186/s12871-015-0150-5