Bógyógyászati vizsgálat
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
A leggyakoribb nyári betegségek

A nyár sok örömöt tartogat számunkra, hosszú napokat, meleg időt, hűsítő strandolást. Sajnos azonban ez az évszak számos betegségnek is kedvező feltételeket teremt. Lássuk, mik ezek a gyakori nyári betegségek és hogyan védhetjük meg magunkat ellenük.

  1. Élelmiszer- és víz által terjesztett betegségek

A meleg nyári hónapokban az élelmiszerek romlása gyorsabb, a hőmérséklet a baktériumok, vírusok és paraziták szaporodásának kedvez. Az ilyen kórokozók okozta betegségek tünetei közé tartoznak a hasmenés, hányás, láz. A higiéniai szabályok betartása, az ételek megfelelő hőn tartása (pl. fagyasztott, hűtött ételek hűtőtáskában való szállítása vásárlást követően, megelőzve az olvadást vagy a romlást) és a főtt, sült (megfelelően hőkezelt) ételek előnyben részesítése segíthet megelőzni ezeket a betegségeket.

  1. Hőguta és hőkimerülés

A hőguta és a hőkimerülés a hőnek való kitettségnek és a dehidratációnak köszönhető, melyek a nyári hónapokban gyakran előfordulnak. Ezek súlyos állapotok és sürgős orvosi beavatkozást is igényelhetnek. A hidratálás (megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás), a napsugárzás elkerülése a nap legmelegebb óráiban és a megfelelő ruházat viselése segíthet megelőzni ezeket a betegségeket.

  1. Szúnyogok és kullancsok által terjesztett betegségek

A szúnyogok és kullancsok nyáron aktívabbak, és olyan betegségeket terjeszthetnek, mint pl. a Dengue-láz, a Zika-vírus, a Lyme-kór és a Nyugat-nílusi láz. A szúnyog- és kullancsriasztók használata, és megfelelő öltözék a védelem érdekében segíthet megelőzni a rovarcsípéseket, így az általuk okozott a betegségeket.

  1. Nyári megfázás

Bár a megfázás tipikusan téli betegségnek számít, nyáron is előfordulhat. A nyári megfázásért leginkább az enterovírusok a felelősek, melyek tünetei hasonlóak a hagyományos megfázáshoz, de gyakrabban járnak kiütésekkel is. Az emberek nyáron gyakrabban töltik idejüket közösségi helyeken, mint például strandokon, medencében, táborokban és játszótereken, ami megnöveli a közelében lévő emberekkel való közvetlen és közvetett érintkezés esélyét. Emellett a nyári hónapokban az emberek gyakrabban utaznak, ami szintén növeli az enterovírusok terjedésének esélyét. A kézmosás és a testi kontaktus kerülése segíthet megelőzni a fertőzést.

  1. Atlétaláb és úszófül

A meleg, nedves környezet kedvez a gombák szaporodásának, így a nyári időszakban gyakori a lábgomba, vagy más néven atlétaláb. A medencefül, vagy úszófül, szintén gyakori a medencében fürdőzők között, ami a fül külső részének bakteriális vagy ritkább esetben gombás fertőzése. A betegség névadója, hogy gyakran olyan embereknél fordul elő, akik hosszabb ideig tartózkodnak vízben, mivel a víz meggyengítheti a fül bőrének védőrétegét, ami lehetővé teszi a baktériumok számára, hogy behatoljanak és gyulladást okozzanak. A megfelelő higiéniai szokások és a fül szárazon tartása segíthet a megelőzésben.

  1. Allergiák

A pollenek koncentrációja a nyári hónapokban a legmagasabb, ami súlyosbíthatja az allergiás tüneteket. Az allergia tünetei közé tartozik a tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés és torokviszketés. Az antihisztaminok megfelelő alkalmazása és a pollen előrejelzések követése segíthet enyhíteni a tüneteket.

Nyár számos betegséget hozhat magával, de tudatossággal és a megfelelő megelőző intézkedésekkel sokkal élvezetesebbé tehetjük ezt az évszakot.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

CDC: Foodborne Germs and Illnesses. Last Reviewed: December 19, 2022. Foodborne Germs and Illnesses | CDC

Mayo Clinic: Food Poisoning. Dec. 30, 2022.  Food poisoning - Symptoms and causes - Mayo Clinic

MedlinePlus: Heat Illness. Heat Illness: MedlinePlus

Mayo Clinic: Heatstroke. June 25, 2022. Heatstroke - Symptoms and causes - Mayo Clinic

World Health Organization. Vector-borne diseases. Vector-borne diseases (who.int)

CDC: Preventing Tick Bites. July 1, 2020. Preventing tick bites | Ticks | CDC

Mayo Clinic: Athlete's Foot. Oct. 08, 2022. Athlete's foot - Symptoms and causes - Mayo Clinic

Mayo Clinic: Swimmer's Ear. Aug 13, 2021. Swimmer's ear - Symptoms & causes - Mayo Clinic