Bógyógyászati vizsgálat
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Mélyvénás trombózis (DVT) I. – Kiváltó ok, kockázati tényezők, tünetek, diagnózis

A mélyvénás trombózis (Deep Vein Thrombosis - DVT) egy olyan állapot, mely során vérrög alakul ki a test mélyen fekvő vénaiban, leggyakrabban az alsó végtagokban. Ez az állapot súlyos szövődményekhez vezethet, beleértve a tüdőembóliát, amikor a vérrög leválik és a vérárammal a tüdőbe kerül.

Kiváltó ok

A vérrögök kialakulásának oka leggyakrabban a véráramlás lelassulása vagy megváltozása. Ennek számos oka lehet, beleértve a hosszan tartó ülést vagy ágyban fekvést, aminek következtében a véráramlás lassul, például genetikai véralvadási rendellenességeknél vagy bizonyos betegségek esetén, mint pl. daganatos megbetegedéseknél.

Kockázati tényezők

  • Hosszan tartó immobilizáció (hosszú ideig tartó ágyban fekvés vagy ülés).
  • Kismedencei és alsó végtagi törések, valamint fejsérülés.
  • Bizonyos betegségek vagy állapotok: A daganat, a szív- és érrendszeri betegségek, a gyulladásos bélbetegségek (Crohn betegség, Colitis ulcerosa) mind növelik a DVT kockázatát.
  • Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, beleértve a fogamzásgátló tablettákat és a hormonterápiás gyógyszereket, növelik a vér alvadékonyságát
  • Genetikai véralvadási rendellenességek: Egyes embereknek olyan genetikai rendellenességük van, amely növeli a véralvadásukat, ami növeli a DVT kockázatát.
  • Terhesség: A terhesség növeli a nyomást a medence és a lábak vénáiban. A terhességből származó vérrögképződés kockázata a baba születése után akár hat hétig is fennállhat.
  • Kor és életmód: Az idősebb emberek, a dohányosok és az elhízott emberek nagyobb kockázattal bírnak a DVT kialakulására.
  • Súlyos COVID-19-ben szenvedő betegeknél magasabb a mélyvénás trombózis előfordulási gyakorisága.

Tünetek

A mélyvénás trombózis tünetei változatosak lehetnek, és van, hogy nincsenek egyértelmű jelek. A leggyakrabban észlelt tünetek közé tartozik a

  • lábfájdalom, általában az érintett végtagban érezhető, különösen a lábszárban vagy a combban.
  • Duzzanat, mely leginkább az érintett végtagban jelentkezik.
  • Melegség az érintett területen.
  • Bőrpír: A bőr pirossá válhat a trombózis helyén.

Fontos megjegyezni, hogy a DVT tünetei hasonlóak lehetnek más betegségek tüneteihez, például izomsérüléshez vagy lábszárgörcshöz.

Egyes esetekben a DVT tünetei nem jelentkeznek, amíg a vérrög el nem mozdul a tüdőbe tüdőembóliát okozva. A tüdőembólia tünetei közé tartozik a gyors szívverés, a légszomj, a mellkasi fájdalom és a köhögés. A tüdőembólia sürgősségi orvosi ellátást igényel!

Diagnózis

A DVT diagnosztizálására több módszer is elérhető.

Ultrahangvizsgálat, az elsődleges vizsgálati módszer a DVT diagnosztizálására. Az ultrahang segítségével az egészségügyi szakemberek láthatják a véráramlást a vénákban, és felfedezhetik a vérrögök jelenlétét is.

Vérvizsgálat, D-dimer teszt. A D-dimer teszt egy olyan vérvizsgálat, amelyet gyakran alkalmaznak a DVT diagnosztizálására. A D-dimer egy olyan fehérjefragmentum, amely akkor keletkezik a szervezetben, amikor a vérrögök feloldódnak. Ez a folyamat a fibrinolízis néven ismert. A D-dimer szintjének mérése a vérben segíthet megállapítani, hogy a szervezetben fokozott-e a vérrögképződés és -lebomlás.
Ha a D-dimer szintje magas a vérben, az jelzi, hogy a szervezetben nagyobb mennyiségű vérrög bontódik le, ami a DVT vagy a tüdőembólia jele lehet.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a magas D-dimer szint nem specifikus a mélyvénás trombózisra vagy a tüdőembóliára, és más állapotok, például a terhesség, a műtét utáni időszak, trauma, fertőzés vagy bizonyos típusú daganatos megbetegedés is növelhetik a szintjét a vérben. Ezért, ha a D-dimer szintje magas, további vizsgálatokra lehet szükség a pontos diagnózis felállításához.

Sokszor a D-dimer tesztet használják a DVT kezelésének monitorozására is. A D-dimer szint csökkenése a kezelés alatt azt jelezheti, hogy a kezelés hatékony és a vérrögök feloldódnak.

CT vagy MRI: Ezeket a vizsgálatokat akkor használják, amikor az ultrahangvizsgálat nem egyértelmű, vagy ha a vérrög a tüdőbe vándorolt (tüdőembólia).

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozás jegyzék

National Heart, Lung, and Blood Institute. Deep Vein Thrombosis. Last updated on September 19, 2022. Venous Thromboembolism - What Is Venous Thromboembolism? | NHLBI, NIH

Mayo Clinic. Deep Vein Thrombosis (DVT). Jun 11, 2022. Deep vein thrombosis (DVT) - Symptoms & causes - Mayo Clinic

Olaf M, Cooney R. Deep Venous Thrombosis. Emerg Med Clin North Am. 2017 Nov;35(4):743-770. doi: 10.1016/j.emc.2017.06.003. Epub 2017 Aug 23. PMID: 28987427.

Chen S, Zhang D, Zheng T, Yu Y, Jiang J. DVT incidence and risk factors in critically ill patients with COVID-19. J Thromb Thrombolysis. 2021 Jan;51(1):33-39. doi: 10.1007/s11239-020-02181-w. PMID: 32607652; PMCID: PMC7324310.

Wilbur J, Shian B. Diagnosis of deep venous thrombosis and pulmonary embolism. Am Fam Physician. 2012 Nov 15;86(10):913-9. PMID: 23157144.

MedlinePlus. D-dimer test. D-Dimer Test: MedlinePlus Medical Test

American Heart Association. Venous Thromboembolism & Pulmonary Embolism. Last Reviewed: Mar 1, 2017 Venous Thromboembolism | American Heart Association

Paydar S, Sabetian G, Khalili H, Fallahi J, Tahami M, Ziaian B, Abbasi HR, Bolandparvaz S, Ghaffarpasand F, Ghahramani Z. Management of Deep Vein Thrombosis (DVT) Prophylaxis in Trauma Patients. Bull Emerg Trauma. 2016 Jan;4(1):1-7. PMID: 27162921; PMCID: PMC4779464