Bógyógyászati vizsgálat
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Mélyvénás trombózis (DVT) II. – Kezelés

A mélyvénás trombózis (DVT) kezelése három fő célra irányul: a meglévő vérrög növekedésének és a további vérrögök kialakulásának megakadályozása, a tüdőembólia kockázatának csökkentése. A kezelés általában antikoagulánsok (vérhígítók) szedését jelenti.

Antikoagulánsok

Az antikoagulánsok, vagy laikus nevükön vérhígítók, olyan gyógyszerek, amelyek megakadályozzák a vérrögök kialakulását, lassítják az alvadás folyamatát, és így csökkentik a stroke, a szívroham, és más súlyos egészségügyi állapotok kockázatát, amelyek a vérrögök által okozott érelzáródás következményei.

Az antikoagulánsok két fő csoportra oszthatók: közvetlen és közvetett antikoagulánsokra.
A közvetlen antikoagulánsok, mint például a rivaroxaban (Xarelto), a dabigatran (Pradaxa), az apixaban (Eliquis), és az edoxaban (Savaysa), közvetlenül blokkolják a véralvadási faktorokat a vérben.
A közvetett antikoagulánsok, mint a warfarin (Coumadin), a heparin és az enoxaparin (Lovenox), viszont közvetve hatnak az alvadási faktorokra a májban, ami hatással van az egész véralvadási folyamatra. Ezek nem közvetlenül a véralvadási faktorokat blokkolják a véralvadási kaszkádban, hanem a véralvadás egyik vagy több kulcsfontosságú enzimét befolyásolják, ezzel gátolva a véralvadást.

Az antikoagulánsok számos állapot kezelésére használatosak, mint például mélyvénás trombózis, tüdőembólia, pitvarfibrilláció és bizonyos típusú szívműtétek utáni állapotok. Emellett megelőzési céllal is alkalmazzák őket, hogy csökkentsék a stroke és a szívroham kockázatát azoknál, akiknél nagyobb az előfordulási esélyük.

Az antikoagulánsok használatának azonban vannak mellékhatásai is. A legjellemzőbb az elhúzódó és túlzott vérzés. Ezek a gyógyszerek csökkentik a véralvadás képességét, ami fokozza a vérzés kockázatát, amely bármilyen sérülés esetén előfordulhat, de a legnagyobb aggodalomra a belső vérzés ad okot. Emiatt a kezelőorvosnak szorosan nyomon kell követnie a beteg állapotát, és rendszeresen vérvizsgálatokat kell végeznie.

Kompressziós harisnyák

A kompressziós harisnyák speciálisan tervezett harisnyák, amelyeket arra terveztek, hogy fokozzák a vénás keringést a lábakban. A kompressziós harisnyák fokozott nyomást gyakorolnak a lábakra, segítve a vér visszaszállítását a szívhez, és csökkentve az alsó végtagok duzzanatát.
A kompressziós harisnyák működésének célja, hogy a gravitáció ellenében segítsék a véráramlást, ezért a lábfejen és a boka környékén a legnagyobb a nyomás, a comb felé haladva ez a nyomás csökken.
Ezeket a harisnyákat gyakran használják a DVT kezelésében és a posztrombotikus szindróma megelőzésére. (A posztrombotikus szindróma egy olyan állapot, amely a DVT-t követően alakulhat ki, és fájdalmat, duzzanatot és bőrproblémákat okozhat az érintett végtagban.)

Sebészet

Bizonyos esetekben, amikor az antikoagulánsok nem hatékonyak vagy nem megfelelőek, más kezelési lehetőségeket is alkalmazhatnak, például vérrög-eltávolító műtétet vagy vénás szűrők behelyezését. Azonban ezek a kezelések ritkábban fordulnak elő, és általában csak súlyos esetekben alkalmazzák őket.

Vérrögeltávolító műtét

A vérrög eltávolító műtét, vagy trombektómia, olyan eljárás, amely során az orvos fizikailag eltávolítja a vérrögöt a véredényből. A műtétet gyakran akkor alkalmazzák, ha a vérrög komoly veszélyt jelent az életre vagy az egészségre, például

  • ha a vérrög blokkolja a véráramlást a szívbe, a tüdőbe, az agyba, vagy
  • ha a vérrög a lábakban lévő mély vénákban alakul ki és nem reagál megfelelően az antikoaguláns kezelésre, vagy
  • ha a vérrög nagyon nagy és veszélyezteti a végtagot.

A trombektómia típusai:

Katéteres trombektómia: Ez a műtét minimálisan invazív beavatkozás, amelyet általában helyi érzéstelenítésben végeznek. Az orvos egy vékony csövet (katétert) helyez be a bőrön át az éren keresztül a vérrög helyére. A katéter segítségével az orvos fizikailag eltávolítja a vérrögöt, vagy olyan anyagot ad be, amely feloldja a vérrögöt, ha a vérrög olyan elhelyezkedésű vagy szerkezetű, hogy fizikai eltávolításuk nehézkes vagy kockázatos lenne.

Nyílt trombektómia: Ez a műtét nagyobb beavatkozást igényel, amelyet altatásban végeznek. Az orvos bemetszést végez, hogy hozzáférjen a vérrögöt tartalmazó érhez, majd eltávolítja a vérrögöt. Ez a műtét nagyobb kockázatot és hosszabb gyógyulási időt igényel.

Véna filter

A véna filterek vagy vénaszűrők, olyan eszközök, amelyet a test legnagyobb gyűjtőerébe, az vena cava inferior (VCI) lumenébe helyeznek. Ezeket általában abban az esetben használják, ha a betegnek mélyvénás trombózisa (DVT) van, de nem tud antikoaguláns gyógyszereket szedni, vagy ha azok nem hatékonyak.

A szűrők kialakítása lehetővé teszi, hogy a vér átfolyjon rajtuk, de megakadályozzák a vérrögök továbbszállítását a tüdőbe, megelőzve ezzel a tüdőembóliát. Egyes szűrők állandóak, míg másokat ideiglenesen helyeznek el, és eltávolítanak, amikor már nincs rájuk szükség.

Bár a vénás szűrők hasznosak lehetnek a tüdőembólia megelőzésében, számos potenciális komplikációval is járhatnak, például a szűrő eltömődhet, elmozdulhat, vagy átszakíthatja a véna falát. Emiatt az orvosok csak bizonyos esetekben használják őket, amikor az antikoaguláns terápia nem megfelelő vagy nem lehetséges.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

National Heart, Lung, and Blood Institute. Deep Vein Thrombosis. Last updated on September 19, 2022. Venous Thromboembolism - What Is Venous Thromboembolism? | NHLBI, NIH

Mayo Clinic. Deep Vein Thrombosis (DVT). Jun 11, 2022. Deep vein thrombosis (DVT) - Symptoms & causes - Mayo Clinic

Olaf M, Cooney R. Deep Venous Thrombosis. Emerg Med Clin North Am. 2017 Nov;35(4):743-770. doi: 10.1016/j.emc.2017.06.003. Epub 2017 Aug 23. PMID: 28987427.

Chen S, Zhang D, Zheng T, Yu Y, Jiang J. DVT incidence and risk factors in critically ill patients with COVID-19. J Thromb Thrombolysis. 2021 Jan;51(1):33-39. doi: 10.1007/s11239-020-02181-w. PMID: 32607652; PMCID: PMC7324310.

Wilbur J, Shian B. Diagnosis of deep venous thrombosis and pulmonary embolism. Am Fam Physician. 2012 Nov 15;86(10):913-9. PMID: 23157144.

MedlinePlus. D-dimer test. D-Dimer Test: MedlinePlus Medical Test

American Heart Association. Venous Thromboembolism & Pulmonary Embolism. Last Reviewed: Mar 1, 2017 Venous Thromboembolism | American Heart Association

Paydar S, Sabetian G, Khalili H, Fallahi J, Tahami M, Ziaian B, Abbasi HR, Bolandparvaz S, Ghaffarpasand F, Ghahramani Z. Management of Deep Vein Thrombosis (DVT) Prophylaxis in Trauma Patients. Bull Emerg Trauma. 2016 Jan;4(1):1-7. PMID: 27162921; PMCID: PMC4779464.

Blanc R, Escalard S, Baharvadhat H, Desilles JP, Boisseau W, Fahed R, Redjem H, Ciccio G, Smajda S, Maier B, Delvoye F, Hebert S, Mazighi M, Piotin M. Recent advances in devices for mechanical thrombectomy. Expert Rev Med Devices. 2020 Jul;17(7):697-706. doi: 10.1080/17434440.2020.1784004. Epub 2020 Jun 25. PMID: 32552093.

MedlinePlus. Blood Thinners. Also called: Anti-platelet drugs, Anticoagulants. Blood Thinners | Anticoagulants | MedlinePlus

Yadav M, Talwar V, Vijayvergiya R. IVC filter: review. Indian J Med Sci. 2010 Sep;64(9):411-22. PMID: 23006421.