Bógyógyászati vizsgálat
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Székletvizsgálat: Miért és hogyan?

A székletvizsgálat egy olyan orvosi diagnosztikai módszer, amely segítségével a páciens székletmintájából nyerhetünk információt az emésztőrendszer állapotáról és annak esetleges rendellenességeiről. Ezen vizsgálatok során a székletben található baktériumok, vér, paraziták, vírusok és egyéb anyagok azonosítása történik.

Vizsgálat oka

Fertőző megbetegedések kimutatása: A székletminták vizsgálatával azonosíthatók azok a baktériumok, vírusok vagy paraziták, amelyek gastroenteritiszt vagy más emésztőrendszeri fertőzéseket okozhatnak. Például a Clostridium difficile, Salmonella, Giardia és más kórokozók azonosítása a székletben elengedhetetlen a megfelelő kezelés megállapításához.

Rejtett vér kimutatása: Az úgynevezett okkult vér tesztelés segítségével azonosítható a székletben lévő rejtett vér, amely a bélrendszerben lévő vérzésekből származhat. Ez a teszt különösen fontos a vastagbélrák korai felismerésében.

Emésztési zavarok diagnosztizálása: A székletben található túlzott zsír, rost vagy egyéb nem megemésztett anyagok kimutatása jelezheti az emésztési zavarokat vagy a tápanyagok felszívódásának problémáit. Például a steatorrhea (túlzott zsír a székletben) a hasnyálmirigy vagy az epeutak betegségeire utalhat.

Bélrendszeri gyulladásos állapotok azonosítása: Bizonyos gyulladásos bélbetegségek, mint a Crohn-betegség vagy az Colitis ulcerosa, diagnosztizálhatók és monitorozhatók a székletben lévő gyulladásos markerek segítsége alapján.

Bél mikrobiota vizsgálata: A bélben élő mikroorganizmusok összetételének változásai összefüggésben lehetnek számos betegséggel, köztük az irritábilis bél szindrómával, elhízással vagy más metabolikus állapotokkal. A székletminták segítségével a bél mikrobiota profilját is elemezni lehet.

A vizsgálat menete

Mintavétel: A páciensnek otthon kell mintát vennie a székletből, külön erre a célra kialakított eszközökkel. Fontos a tisztaság és az utasítások pontos követése, hogy a minta ne szennyeződjön.

Elemzés: A székletmintát laboratóriumban vizsgálják meg különböző módszerekkel. Az elemzések között szerepelhet mikroszkópos vizsgálat, kémiai reakciók, kultiválási módszerek. (A kultiválási módszerek mikrobiológiai vizsgálatokban használt eljárások, melyek célja a mikroorganizmusok (baktériumok, gombák, vírusok stb.) szaporítása és azonosítása.

Eredmények: Az eredmények alapján az orvos megállapítja az esetleges rendellenességeket vagy betegségeket, és azokhoz megfelelő kezelést javasolhat.

Mire kell figyelni a mintavétel során?

Mindig kövessük az orvos vagy a laboratórium utasításait.

Használjuk a biztosított eszközöket és edényeket. A legtöbb esetben a mintát közvetlenül egy speciális gyűjtőedénybe kell helyezni, amely lehetőleg a vizsgálati készlet része.

Ügyeljünk a kézhigiéniára.

Ügyelni kell arra, hogy a minta ne érintkezzen vizelettel, menstruációs vérrel vagy egyéb szennyező anyagokkal. A mintát mielőbb juttassuk el a laboratóriumba.

Ha a mintát nem azonnal elemzik, akkor megfelelő hőmérsékleten és körülmények között kell tárolni. Néhány tesztnél a mintát hűtőszekrényben kell tárolni, míg másoknál szobahőmérsékleten.

Sok vizsgálatnál fontos, hogy a mintát egy adott időkereten belül elemzésre küldjék, hogy a mikroorganizmusok vagy a kémiai anyagok ne változzanak meg.

Pl. Clostridioides difficile gyanúnál a mintát 2-8°C-on, azaz hűtőszekrényi hőmérsékleten kell tárolni. Fontos, hogy a mintát ne tárolják túl hosszú ideig, még hűtött állapotban sem, mivel ez befolyásolhatja a baktériumok életképességét. A mintát lehetőleg azonnal, de legfeljebb néhány órán belül laboratóriumba kell szállítani az optimális eredmények érdekében. Az anaerob baktériumok érzékenyek az oxigénre, és az idő előrehaladtával csökkenhet a detektálhatóságuk.

A székletvizsgálat egy egyszerű, de informatív módszer a bélrendszer és az emésztőrendszer állapotának vizsgálatára. A mintavételhez és a vizsgálathoz adott utasítások pontos követése nélkülözhetetlen a megbízható eredmények érdekében.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Adler PM. Stool examination: culture versus Gram stain. Ann Emerg Med. 1986 Mar;15(3):337-41. doi: 10.1016/s0196-0644(86)80580-7. PMID: 3511797.

Kasırga E. The importance of stool tests in diagnosis and follow-up of gastrointestinal disorders in children. Turk Pediatri Ars. 2019 Sep 25;54(3):141-148. doi: 10.14744/TurkPediatriArs.2018.00483. PMID: 31619925; PMCID: PMC6776453.

Mayo Clinic. Fecal occult blood test. May 04, 2022 Fecal occult blood test - Mayo Clinic

WebMD. What Is a Stool Culture? Medically Reviewed on May 28, 2023 Stool Sample Culture Test: Purpose, Procedure, Duration, Results (webmd.com)

Bonanno E, Rulli F, Galatà G, Pucci S, Sesti F, Farinon AM, Spagnoli LG. Stool test for colorectal cancer screening: what is going on? Surg Oncol. 2007 Dec;16 Suppl 1:S43-5. doi: 10.1016/j.suronc.2007.10.034. PMID: 18055195.